Alles over DSRC

De DSRC is een onderdeel waarmee de controlerende instantie op afstand een tachograaf kan uitlezen. Er zijn twee

varianten: een interne en externe DSRC. De interne DSRC (VDO) zit ingebouwd in de voertuigunit en werkt met een aparte,

losse externe antenne. De externe DSRC is een losse module waar de antenne is ingebouwd.

Of het gaat om een externe DSRC-module is afhankelijk van de voertuigfabrikant. Zo maken DAF, Scania en MAN gebruik van een externe DSRC. De externe DSRC-module zit bij onder meer Scania, MAN en DAF (LF-serie) midden onder het dashboard ingebouwd en bij de grotere serie DAF’s (XF- en CF-serie) zit deze voor de voorruit gemonteerd.

Serienummer DSRC

Het serienummer van de DSRC-module bij een externe DSRC van Stoneridge en Intellic staat op de buitenzijde van het huis van de DSRC-module en wordt bijvoorbeeld bij Stoneridge ook onder op de technische print weergegeven (zie foto).

Foto: serienummer Stoneridge DSRC-module:  185020032

Het daadwerkelijke serienummer is  afgebeeld binnen de rode kaders. Met  1218/09/A2 op de print wordt een fabriekscodering weergegeven. Het serienummer  van de interne DSRC-module (VDO) is gelijk  aan het serienummer van de voertuigunit.  Dit is af te lezen van de typeplaat van de  voertuigunit en de technische print.

Controle van gemonteerde DSRC

Bij een kalibratie (periodieke controle) moet je altijd controleren welke DSRC module is gemonteerd en of het juiste  serienummer is geregistreerd in de  voertuigunit. Het serienummer van  de DSRC en voertuigunit moeten altijd  op de installatieplaat en registerkaart worden vermeld. Er zijn drie situaties  mogelijk:

• VDO-tachograaf met ingebouwde DSRC. Het serienummer van de ingebouwde  DSRC-module is gelijk aan het  serienummer van de voertuigunit.

• VDO-tachograaf die gebruikmaakt  van een externe DSRC van Stoneridge  of Intellic (bijvoorbeeld bij DAF, Scania en  MAN). Via het CANBUS-systeem wordt  deze externe DSRC-module altijd gekoppeld aan de VDO-voertuigunit.

• Stoneridge- en Intellic-tachografen  maken altijd gebruik van een externe  DSRC-module

Registratie serienummer DSRC-module  op installatieplaat/registerkaart  Er zijn hiervoor vier mogelijkheden, afhankelijk van het merk van de voertuigunit en  het merk van de voertuigfabrikant.

• VDO-voertuigunit met interne DSRC Het serienummer van deze interne DSRC-module is gelijk aan het serienummer van de VDO-voertuigunit. Dit serienummer kun je aflezen van de typeplaat op de voertuigunit of van de technische print. Met de tablet kunnen we het serienummer handmatig invoeren in de voertuigunit.

• VDO-voertuigunit met externe DSRC-module. De VDO-voertuigunit heeft niet de mogelijkheid om het serienummer van de externe DSRC te herkennen en dit automatisch via het CANBUS-systeem te registreren in de VDO-voertuigunit. In deze situatie moet je altijd het serienummer fysiek aflezen en invoeren met de tablet. Je moet dan de voertuigonderdelen demonteren om fysiek het DSRC-serienummer af te kunnen lezen. Bij een controle achteraf van het serienummer van de DSRC met de tablet kun je het ingevoerde serienummer aflezen.

• Stoneridge-voertuigunit voorzien van  externe DSRC-module. Bij gebruik van een externe DSRC-module  en Stoneridge-voertuigunit wordt de  externe DSRC-module altijd herkend via  het CANBUS-systeem van het voertuig.  Het DSRC-serienummer wordt dan automatisch geregistreerd in de  voertuigunit. Het serienummer wordt  op de werkplaatskaart weggeschreven  om vervolgens een registerkaart en  installatieplaat te kunnen maken.

• Ook is het mogelijk dat je met apparatuur  van de voertuigfabrikant of met de  nieuwe VDO-BleuCan kit het DSRC serienummer via het CANBUS-systeem  digitaal kunt uitlezen. Dit maakt demontage  overbodig. Met de tablet kun je daarna  het afgelezen DSRC-serienummer  invoeren in de voertuigunit en op de  installatieplaat en registerkaart.

Foto 1: Externe DSRC module  stonerigde (links) en VDO losse antenne.

Foto 2:  Deze VDO-voertuigunit is voorzien van een  interne DSRC-module. De rode aansluiting  is voor de losse VDO DSRC-antenne.

Bronvermelding: RDW